PKK devlet projesiydi
TBMM KEMAL BURKAY’I DİNLEDİ
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Terör Alt Komisyonu, Kürt siyasetçi Kemal Burkay’ı dinledi. PKK’nın bir devlet projesi olduğunu söyleyen Burkay kendi tespitlerini anlattı:
Ne yazık ki geçmişte karanlık bir dönem bulunuyor. Gerçeklerin ortaya çıkarılmasından sonra tüm mağdurların yaralarının sarılması gerek.
Öcalan, PKK ilk çıktığında 3 yıl denetim altındaydı. Şamda’ki, Beka’daki Abdullah Öcalan farklıydı, 1999 yılında yakalanıp İmralı’ya konulduktan sonra Ergenekoncu denilen subayların denetimine girdi.
Öcalan’ın örgütü sınır dışına gönderme kararına bir komutan ‘500’ünü içerde bırak belki lazım olur’ dedi.
Türkiye 40 yıldır terörle başa çıkamadı. Geçmişte karanlık bir dönem var bunun açığa çıkarılması gerek.
Kontrgerilla faliyetleri önemli. 6-7 Eylül, 1 Mayıs, Maraş ve Çorum olaylarında kontrgerilla kullanıldı.
Ergenekon, Kontrgerilla’nın adı
Kontgerilla, NATO ülkelerinde tasfiye edilirken Türkiye’de üzerine gidilemedi. Bugün Ergenekon denilen örgüt de isim değiştirmiş Kontgerilla’dır.
PKK’yı bitirmek için öncelikle örgütün nasıl ortaya çıktığının aydınlatılması gerek.
PKK bir devlet projesidir. Öcalan, Mahir Sayın’ın ‘Erkeği öldürmek’ adlı kitabında eşi Kesire’nin ve yüzbaşı pilot Necati’nin ajan olduğunu ve onları kullandığını söylüyor. Öcalan, ‘PKK’yı kurduk silah ve ekmeğimizi devlet verdi. Korumamızı üç yıl sağladı. Bizden istenen Kürt örgütleriyle savaşmaktı’ diyor.
Orhan Miroğlu’nun “Öcalan getirildikten sonra Ergenekon kuşatması altındaydı” sözüne katılıyorum.
PKK ile kişisel hesabım yok. Keşke PKK bu yanlışlardan kurtulabilseydi, keşke özgürce davranabilseydi.
Kürt sorununun çözümünde Turgut Özal iddialıydı, ancak çözemeden öldü. AK Parti’nin Kürt sorununun çözümüne yönelik tavrını olumlu buluyorum.
Derin devletin PKK’yı etkileyen güçleri etkisiz kılınırsa, Kürtler de Türkler de rahatlayacak.
BDP’li arkadaşlar yeterince cesur değil
BDP’li arkadaşlarım yeterince cesur değil. İmralı’dan gelecek şeylere göre tavır geliştirmemeliler.
PKK kendi içinde demokrasi işletemeyen bir örgüt.
Son dönemde Suriye-İran PKK’yı etkilemiş olabilir.
1500 PKK’lı Suriye’ye geçti ve Esad yönetimine destek veriyor. Suriye eski PKK kozunu oynamak istiyor.
Silahlar susmalı, devlete ‘operasyonları durdur’ demek yetmez, PKK’nın da silahları susturması lazım.
Kürtler de PKK’yı silah bırakmaya zorlamalı.
Kürt halkının legal partileri muhatap olması gerek.
Leyla Zana, “Silah Kürtlerin sigortası”dır sözünü gerçekten söylemişse yanlış buluyorum.
Palme cinayetinde PKK izi söyleniyor. Uluslararası güçler de olabilir bizim cunta da.
NEŞE SARIDOĞAN
Star